1. Bolånebloggen
 2. Köpa eller sälja först?

Köpa eller sälja först?

Mäklarnas råd efter prisfallet

mäklarnas råd bomarknad

2023-09-08

Den förändrade bostadsmarknaden ställer nya krav på både köpare och säljare. Budstrider har förvandlats till skambud. Att sälja först innan du köper kan vara en bra taktik som minskar din risk. Vi på Lendo har sammanställt mäklarnas bästa råd i den rådande bostadsmarknaden.

Det höga ränteläget har pressat bostadsmarknaden och gjort det allt svårare att som säljare få bostaden såld till det pris man begär, men den välkända sparprofilen Günther Mårder menar samtidigt att det skapar stora lägen för dig som köpare. Samtidigt håller mäklaren Anna Ski inte med, utan menar att skambud och underbud istället kan vara skadligt.

– Som mäklare möter man kunder som prutar med skambud så som Günther Mårder tipsar om. Jag har nog ett tiotal spekulanter som håller på så. Taktiken att lista jämförelseobjekt och ge underbud kanske kan funka i ett radhusområde med många likadana bostäder, men min bild är att det inte fungerar när objekten är mer speciella, säger mäklaren Anna Ski till Svenska Dagbladet.

– Jag har flera hus till salu underhand där säljarna inte säljer om de inte får sitt begärda, anpassade, pris och där skambud bestämt avvisas, fortsätter mäklaren Anna Ski.

Bostadssajten Booli har sett en klar förändring i att det numera är vanligare att sälja sin bostad innan man köper en ny, istället för att köpa först och sälja sen. Enligt Booli beror detta på att boräntorna stigit kraftigt, kostnaderna har ökat samt att utbudet är större än innan, och Booli spår även att trenden kommer att fortsätta in i 2024. – I takt med de ökade räntenivåerna och levnadskostnaderna har de ekonomiska förutsättningarna förändrats för många. Att sälja först ger en trygghet eftersom man vet exakt hur mycket pengar man får med sig till nästa boende, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Fastighetsbyrån rekommenderar att man kan använda sig av en enkel tumregel. Sälj först om du har hög belåning och inte har ett stort spelrum, och samtidigt är öppen för att vara flexibel med var du ska bo. Att köpa först passar bättre för dig som har goda marginaler och letar efter mer speciella objekt.

Fördelar med att sälja först:

 • Du kan sälja din bostad utan tidspress och kan erbjuda potentiella köpare flera visningar. Är du inte nöjd med buden kan du dessutom avstå från att sälja.

 • Du vet exakt hur mycket pengar du har att spela med, eftersom du har en tydlig och bestämd budget.

 • Köper du först slipper du ta ett brygglån tills du får din första bostad såld, och slipper du ytterligare en räntekostnad.

Nackdelar med att sälja först:

 • Om du säljer först finns det en risk att du inte hittar någon ny bostad som du gillar eller passar in i budgeten. Då kan man tvingas bo och förvara saker någon annanstans tillfälligt, vilket kan bli jobbigt och dyrt.

 • Du kan missa chansen att köpa en bostad du verkligen vill ha om du inte har din finansiering klar, och du kan bli tvungen att betala ränteskillnadsersättning till banken om du har bundet lån.

Fördelar med att köpa först:

 • Om du har ett bundet bolån kan du ibland behålla samma ränta när du köper en ny bostad. Kan du flytta in i din nya bostad innan du flyttar ut från din gamla bostad så kan du slippa betala ränteskillnadsersättning till banken.

 • Köper du innan du har sålt har du ingen tidspress att hitta din drömbostad, och behöver inte stressa med att flytta ut ett visst datum.

 • Planerar du att renovera din nya bostad har du möjligheten att renovera bostaden innan du flyttar in.

Nackdelar med att köpa först:

 • En stor nackdel med att köpa bostad först är att det kan vara svårt att sälja sin tidigare bostad. Risken är då att du då står med två bostäder och dubbla kostnader. Får du inte din bostad såld finns risken att du måste dra dig ur ditt köp och eventuellt bli skadeståndsskyldig.

 • Din tidigare bostad kan tvingas att säljas under ditt förväntade pris, något som kan påverka din bolånekalkyl och storleken på din kontantinsats. Källor: Fastighetsbyrån, Erik Olsson, SBAB

På Lendo kan du omförhandla bolån och flytta bolån om du redan har lån på bostaden. Du kan även jämföra bolån för att se till att du får bästa möjliga lån och villkor sett till dina förutsättningar.