1. Bolånebloggen
  2. Köpläge på fritidshus inför sommaren:

Köpläge på fritidshus inför sommaren:

”Köparens marknad”

fritidshus Lendobloggen

2023-05-23

Söker du en stugdröm inför sommaren 2023? Då kan det vara ett bra läge just nu. Enligt mäklarna är det en gynnsam tid att köpa fritidshus. Undersökningar visar att färre köpare slåss om stugorna än tidigare, hemestern som rådde under pandemin är över. 

– Har man utrymme i sin ekonomi kan det vara ett bra läge att köpa fritidshus då det är köparens marknad nu, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Under pandemin var marknaden för fritidshus glödhet, men nu är intresset svalare. Det betyder att du har möjlighet att göra en bättre affär än när många slåss om objekten. Enligt fastighetsmäklarna på Svensk Fastighetsförmedling är det nu en gynnsam tid att köpa fritidshus på den svenska bostadsmarknaden.

Mäklarpanelen Bostadstutsikten visar att 90% av de tillfrågade mäklarna tror att det ett bra läge att köpa fritidshus just nu.

– Vi kan se att många avvaktar när det kommer till fritidshus, när det är tuffa tider går självklart permanent boendet först. Däremot ser vi i vissa delar av landet ett ökat intresse från köpare utanför Sverige, till exempel spekulanter från Tyskland, Nederländerna och Polen som letar efter fritidshus i Sverige, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Tidigare var det svårt att hitta fina fritidshus, men nu har utbudet ökat  då många hushåll är pressade av räntehöjningarna och behöver skära ned på lyxtillgångar, vilket ger fler valmöjligheter för de som är intresserade av att köpa en fritidsbostad.

– Har man utrymme i ekonomi kan det vara ett bra läge att köpa fritidshus då det är köparens marknad nu. Det är inte samma tryck och konkurrens vilket medför möjlighet att köpa ett fritidshus till lägre pris än tidigare och göra en bra affär, även om det finns färre ute till försäljning än tidigare, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Priserna har gått ner med tre procent det senaste året, men den låga nedgången beror delvis på att det gjorts väldigt få affärer så nya prisnivåer avspeglas inte helt i statistiken. Det har gjorts 30 procent färre affärer senaste året. 

–  Den svenska fritidshusmarknaden har genomgått en förändring under det senaste året, det kan vi också se på rapporterna från Svensk Mäklarstatistik där försäljningen av fritidshus har minskat med 30% de senaste 12 månaderna och detta kommer att påverka prisnivån framåt som hittills gått ned 4 procent på 12 månader vilket kan tyckas lite jämfört med villor och bostadsrätter. Och det är framförallt drivet av att många potentiella säljare väljer och sväljer en högre kostnad, istället för att sälja just nu, säger Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling.

Få affärer trots bättre priser

Trots det fina köpläget har köparna inte tinat fram från vinterdvalan. En undersökning som gjorts av Skandiamäklarna visar att 23 procent att de blir mindre intresserade av ett fritidshusköp när boräntan stiger. Maj och juni är de vanligaste månaderna för försäljning av fritidshus. Redan i fjol var det färre antal sålda objekt än tidigare år.

Efter pandemins rekordpriser på fritidshus syns en avtrappning i både pris och antal sålda objekt. 

– Till följd av ytterligare en räntehöjning är det inte helt oväntat att svenskarnas intresse för att köpa fritidshus dämpas. I dessa tider är det många som måste prioritera sitt förstaboende. Samtidigt som priserna gått ner efter pandemiårens rekordhöjningar ser vi ändå en relativt stabil marknad idag. Vi är på väg mot en mer normaliserad fritidshusmarknad likt hur det såg ut före pandemin, vilket kan bädda för köpläge för den som är långsiktig, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Tips när du ska köpa fritidshus

1. Kolla skicket, behövs det renovering – alltid bra att göra en besiktning

2. Hur är uppvärmningen - energikälla?

3.Är det åretruntvatten, eller endast sommarvatten?

4. Hur är “pendlingen” dit? De flesta vill ha fritidshus inom 1-2 timmars resa från hemmet för att det ska fungera.

Tips när du ska sälja fritidshus

1. Lyft fram de verkliga kvaliteterna, inte bara med bostaden, utan även med området, transporter osv.

2. Om det primärt är ett sommarhus, ta bilder under sommaren, så fulla potentialen visas

3. Säkerställ ytskick – ett bra och snyggt skick ger villigare budgivare.

4. Utgå från en rimlig prisnivå baserad på dagens marknad.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

OBS! Du har väl inte missat att du på Lendo kan jämföra bolån? Med en enda ansökan och kreditupplysning kan du snabbt och enkelt hitta bästa möjliga lån och lånevillkor för dina behov. Du kan även ansöka om lånelöfte, omförhandla bolån eller flytta bolån direkt på Lendo.se. Ring oss på 0771 om du har frågor och funderingar kring hur det går till.