1. Bolånebloggen
  2. Så kan du omförhandla flera bolån samtidigt

Så kan du omförhandla flera bolån samtidigt

Vissa sitter på flera bostadslån - är du en av dem?

rött hus vid vattnet - bolån Lendo bolånebloggen

2024-05-30

En del svenskar har mer än ett bolån - ett för den permanenta bostaden, och ett annat för sommarstugan eller övernattningslägenheten. Då kan det vara klokt att omförhandla alla dina bolån med hjälp av Lendo för att på ett enkelt sätt se om du kan sänka dina månadskostnader.

Som svensk händer det att man äger flera fastigheter, som exempelvis ett lantställe eller en övernattningslägenhet utöver ditt permanentboende. Det kan ofta innebära att man tar ett andra bolån eller utökar sitt befintliga bolån. Om du har flera olika bolån kan det bli svårt att hålla koll på hur mycket du måste betala, samtidigt som det också kan påverka vilken ränta och villkor du kan få. Då kan det passa att omförhandla bolån och konsolidera flera lån till samma kreditgivare.

Genom att samla och omförhandla dina bolån till ett bolån hos en och samma kreditgivare kan du förhandla fram bättre villkor och en lägre ränta, samtidigt som du kan få en bättre kreditvärdighet då du samlar dina bolån i ett och samma bolån. Det går även att omförhandla om dina bolån även om du har bundna bolån, men det kan hända att du behöver betala ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank.

Hos Lendo kan du enkelt ansöka om att omförhandla flera bolån samtidigt, och hitta den bästa räntan och lånevillkoren för dig. Med hjälp av en helt kostnadsfri ansökan om att flytta ditt bolån via Lendo får du ta del av låneerbjudanden från alla Lendos samarbetspartners inom 24 timmar. Du kan därefter i lugn och ro gå igenom och utvärdera vilket erbjudande som passar dig bäst och om det kan leda till lägre bolånekostnader.

Genom att ansöka om att flytta bolån, utöka eller omförhandla dina nuvarande bolån genom Lendo tas endast en UC-kreditupplysning, vilket minimerar påverkan på din kreditvärdighet. För att få passande erbjudanden behöver du be om ett amorteringsunderlag från dina befintliga långivare. De villkor och räntor som du blir erbjuden bestäms av de banker och långivare som Lendo samarbetar med, och baseras på dina ekonomiska förutsättningar.

Vill du veta mer om hur det fungerar att omförhandla dina bolån via Lendo? Ring oss på 0771-131310 så hjälper våra handläggare inom bolån dig med alla dina frågor.

Fyra saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Se alltid till att jämföra olika räntor och villkor hos banker och långivare. Genom att jämföra olika banker och långivare kan du enkelt se vilket erbjudande som ger dig de bästa villkoren och den lägsta bolåneräntan.

Räkna på den totala kostnaden

Det kan ibland löna sig att bryta ett bundet bolån och byta till en annan bank om ränteskillnaden är väldigt stor. Men kom ihåg att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank när du bryter ett bundet bolån i förtid. Se därför alltid till att ta i hänsyn vad den totala kostnaden för att bryta lånet i förtid kommer att bli i din kalkyl, och om det fortfarande är värt att bryta lånet i förtid.

Begär ut ett amorteringsunderlag i god tid

Se till att vara ute i god tid då det kan dröja innan du får ditt amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag visar bland annat din amorteringstakt, och när din bostad senast värderades. Att beställa ett amorteringsunderlag visar också för banken att du vill flytta ditt bolån, och många banker går därför ut och erbjuder en lägre ränta för att inte tappa dig som kund.

Samtycke

Om du vill öka ditt bolån i samband med en flytt av bolånet och banken kräver nya inteckningar och pantbrev behöver du även ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Hos Lantmäteriet finner du en bra mall som du kan använda till detta.