1. Bolånebloggen
  2. Så lyckas du med bostadsaffären i tuffa tider

Så lyckas du med bostadsaffären i tuffa tider

6 tips för dig!

bostadsaffär - 6 tips för dig Lendo bostad

2023-02-21

Ny statistik visar att ett trendbrott kan vara på väg på bostadsmarknaden. Priserna på bostadsrätter i Stockholm gick upp något i januari enligt Danske Banks boprisindikator. För den som ska köpa eller sälja en bostad på den förändrade bostadsmarknaden finns en hel del saker att tänka på – här är mäklarnas bästa tips. 

Bostadsmarknaden har gått ner nio månader i rad, men ny statistik från Danske Bank visar att en vändning kan vara gång – men det kan också vara en tillfällig rekyl uppåt. Priserna på bostadsrätter i Stockholms kommun steg med 2,6 procent jämfört med december, enligt Danske Banks boprisindikator, justerat för den säsongsmässiga variationen steg priserna med 0,7 procent. Det är den första uppgången sedan augusti som då var ett tillfälligt hack uppåt i nedgångskurvan .

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Fortfarande finns det många osålda objekt som legat ute länge efter att marknaden bromsat in. Fler och fler säljare väljer at byta mäklare, enligt statistik från jämförelsetjänsten Hittamäklare och bostadssajten Booli. Under perioden första maj till slutet av november i år hade andelen som bytt mäklare fördubblats jämfört med i fjol.

Det finns flera saker du bör tänka på både som köpare och säljare på en bostadsmarknad som har förändrats mycket på mindre än ett år. Ska du både sälja och köpa nytt kan det innebära problem med finansieringen. Vissa banker kräver att man har sålt innan man lånar till det nya boendet. 

För att underlätta inför din bostadsaffär har vi på Lendo sammanställt mäklarnas bästa tips inför bostadsaffären. Behöver du ansöka om bolån kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att jämföra bolån från flera olika aktörer. 

Råden - så lyckas du med bostadsaffären på en tuffare marknad

Sälj din gamla bostad först

På den förändrade marknaden är det svårt att veta vad du kommer att få för din gamla bostad och hur lång tid försäljningen tar. Genom att sälja din gamla bostad innan du köper en ny vet du hur mycket pengar du har att röra dig och kan enklare räkna ut vilken månadskostnad din nya bostad får. 

Gör affärerna vid ungefär samma tidpunkt

Marknaden kan svänga fort, vilket det gånga året visar med all önskvärd tydlighet. Om du köper din nya bostad ungefär samtidigt och i samma marknad som du säljer den nya påverkas du mindre av svängningarna, jämfört med om affärerna görs vid olika tidpunkter. 

Se över din bostadsekonomi

Både räntor och energikostnader har ökat snabbt det senaste året, dessutom är många bostadsrättsföreningar på gång med avgiftshöjningar. Det är viktigt att du som bostadsköpare har hela bilden klar för dig och vet vilken månadskostnad du klarar av efter det förändrade kostnadsläget. 

Ha realistiska förväntningar

Gör en värdering utifrån de nya förutsättningarna, kolla statistik och håll koll på vad liknande bostäder i området säljs för. Det ger dig rätt förväntningar inför försäljningen, många säljare har svår att acceptera de nya lägre priserna. 

Avfärda inte en bostad om utgångspriset ligger över din budget 

På den förändrade marknaden kan det finns utrymme för förhandling om priset. Och om du är intresserad av en bostad, hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa ditt intresse och se om det finns möjlighet att förhandla priset.

Gå på många visningar och håll koll på priser

Genom att gå på visningar och håll koll på slutpriserna får du en uppfattning om marknaden i det område där du vill köpa bostad. Det hjälper dig att både att veta vad du vill ha och att få koll på prisnivåerna. 

Källa: Swedbank, Mäklarhuset, Hemnet