1. Bolånebloggen
  2. Så mycket har snitträntorna på bolån gått ner

Så mycket har snitträntorna på bolån gått ner

Trendbrott på gång vad gäller snitträntorna? Nu sjunker de.

snittränta bolån bild på radhus Lendobloggen

2024-01-30

Efter att ha nått toppnivåer under hösten har snitträntorna på bolån nu fallit markant de senaste månaderna, framförallt för bundna bolån. Trenden ser ut att fortsätta och mycket talar nu för att vi har lämnat bolånetoppen bakom oss. Här kan du se hur mycket snitträntorna har gått ner från sina toppnoteringar hos olika banker.

De senaste månaderna har bolåneräntorna i Sverige sänkts kraftigt från sina toppnoteringar. Enligt statistik från Compricer syns nu en tydlig nedgång från toppnoteringen i november när den rörliga genomsnittsräntan noterade 4,81 procent. De bundna boräntorna toppade i sin tur i oktober, då låg ett genomsnittligt bolån med en bindningstid på 3 år på 4,61 procent, och ett genomsnittlig ränta på ett bolån bundet på 5 år noterade 4,35 procent. 

Statistik från december månad visar på en tydlig nedgång sedan toppnoteringarna. Den rörliga genomsnittsräntan har sett ett mindre fall och ligger nu på 4,78 procent. Men för de bundna bolånen är fallet mycket tydligare, och genomsnittsräntan för ett bostadslån med en bindningstid på 3 år ligger nu på 4,16 procent, ett fall på närmare en halv procentenhet från toppen. Även för snitträntan på ett bolån med en bindningstid på fem år är nedgången tydlig, som i december sjönk till 3,91 procent, en nedgång på 0,44 procentenheter från toppnoteringen.

Nedgångstrenden i genomsnittsräntorna för bolån ser ut att fortsätta in i det nya året, där flertalet sänkningar av bolåneräntorna redan i januari har annonserats från bland annat SBAB, Länsförsäkringar och Skandiabanken. Dessutom förutspår flera storbanker i sina prognoser att Riksbanken kommer att göra flera räntesänkningar av styrräntan så tidigt som i maj, något som har stor påverkan på bolåneräntorna. 

Hos Lendo kan du enkelt och kostnadsfritt ansöka om bolån, oavsett om du håller på att köpa en ny bostad, vill utöka ditt bolån, flytta bolån eller vill omförhandla ditt bolån. Med endast en ansökan på Lendo får du erbjudanden från flera långivare och banker. Hur mycket du erbjuds i bostadslån avgörs av dina personliga ekonomiska förutsättningar och när du ansöker hos Lendo tas endast en kreditupplysning via UC som banker och långivare delar på.

Så mycket har några av storbankerna sänkt sina snitträntor från toppnoteringarna

SBAB

I december låg SBABs rörliga bolåneränta med 3 månaders bindningstid på 4,82 procent. Den genomsnittliga bundna räntan med 3 års bindningstid låg i december på 3,98 procent och 3,82 procent för 5 års bindningstid. I toppmånaden oktober låg den genomsnittliga rörliga räntan på 4,88, treårslån på 4,63 och ett bolån med fem års bindningstid hos SBAB hade en genomsnittlig ränta på 4,31.

Stadshypotek

Snitträntorna hos Stadshypotek, som ägs av Handelsbanken, låg i december på 4,77 procent för den rörliga, 4,27 procent för 3 års bindningstid och 3,99 procent var den genomsnittliga räntan för ett bolån med fem års bindningstid. Där toppade den rörliga räntan på 4,79 procent i november, medan de bundna bolåneräntorna toppade i oktober. Då låg snitträntorna på 4,65 procent för ett bolån bundet på tre år, och ett bolån bundet på fem år hos Stadshypotek låg på 4,39 procent.

Swedbank

Hos Swedbank låg genomsnittliga bolåneräntor i december på 4,81 procent för den rörliga räntan med 3 månaders bindningstid. För ett bolån hos Swedbank med 3 års bindningstid låg snitträntan i december på 4,03 procent och på femårslån var snitträntan på 3,79 procent. I november låg den rörliga räntan även då på 4,81, men mätt från oktober syns ett tydligt fall i de bundna räntorna. Då låg snitträntorna på bolån med 3 års bindningstid på 4,35 och 3,91 för 5 års bindningstid.

Nordea

Från toppnoteringen i november har Nordeas rörliga bolåneränta bara minskat med 0,01 procentenheter till 4,93 procent i december. De bundna bolåneräntorna har däremot sjunkit mer, och i december låg genomsnittsräntan för ett bolån bundet på tre respektive fem år på 4,35 procent och 3,88 procent. I oktober var toppnoteringarna på snitträntorna 4,59 procent för ett treårslån och 4,37 procent på ett femårslån.