1. Bolånebloggen
  2. Trendbrott: Nu väljer fler rörliga boräntor igen

Trendbrott: Nu väljer fler rörliga boräntor igen

Efter den stora ränteuppgången väljer de flesta svenskar rörliga boräntor.

rörlig bolåneränta Lendobloggen

2023-01-05

Ny statistik från SBAB visar att fyra av fem nya bolånekunder valde rörlig ränta i november. – Prognoserna indikerar att den rörliga räntan förväntas fortsätta att ligga under de längre bundna räntorna. Det bidrar nog till att så pass många väljer rörlig ränta på sitt bolån, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Under 2022 har den genomsnittliga rörliga boräntan mer än fördubblats. I början av året kom statistik som visade att många svenskar gick över till bundna bolån. Men nu kommer ny statistik som visar att det skett ett trendbrott. 

Nu är det vanligaste bland nya villa- och bostadsrättskunder att välja bolån med rörlig ränta, enligt statistik från SBAB. När det gäller villalån väljer 80 procent rörlig ränta hos SBAB, medan de som tecknar lån för bostadsrätt i 85 procent av fallen väljer rörlig ränta. Det är mer än en fördubbling jämfört med hur det var för ett år sedan. 

– Intresset för bolån med rörlig ränta har ökat dramatiskt jämfört med för ett år sedan, uppger SBAB.

Anledningen är att den rörliga räntan nu ligger 60-70 punkter lägre än räntor med längre bindningstid. Många bolånekunder verkar bedöma att de stora räntehöjningarna nu ligger bakom oss. 

–  Trenden bland nya bolånekunder att företrädesvis välja rörlig ränta på sitt bolån höll i sig även under november. Den rörliga räntan låg i november under bolåneräntorna för bolån med längre bindningstid. Prognoserna indikerar också att den rörliga räntan förväntas fortsätta att ligga under de längre bundna räntorna. Det bidrar nog till att så pass många väljer rörlig ränta på sitt bolån, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Även SEB:s boprisindikator för december 2022 visar att färre satsar på bundna räntor. Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en minskning med 1 enhet jämfört med förra månaden. 

Att räntan ska gå ner till samma låga nivåer som i början av 2022 verkar dock osannolikt. Enligt många bedömare ligger tiderna med riktigt låga boräntor bakom oss. Vi får räkna med högre månadskostnader än vad vi hade tidigare. 

Men det går ändå att spara pengar på ditt bolån genom att jämföra erbjudanden för att inte betala för mycket för ditt lån. Hos Lendo kan du kostnadsfritt utmana den bolåneränta du har idag. Du kan i lugn och ro jämföra flera erbjudanden från olika långivare och se om du kan spara pengar. Du kan också ansöka om nytt bolån när du ska köpa nytt eller ansöka om lånelöfte för ditt bostadslån

Så många väljer rörligt och bundet. 

Villalån


November 22Oktober 22September 22November 21November 21
Allt bundet89184847
Allt rörligt 3 mån8079703839
Mix1212111414

Bostadsrättslån


November 22Oktober 22September 22November 21November 20
Allt bundet88113625
Allt rörligt 3 mån8587794959
Mix77101516

Källa: SBAB nya bolånekunder i november. Avrundning förekommer vilket gör att summan inte alltid blir 100 procent.