1. Bolån
  2. Pantbrev

Pantbrev

Pantbrev - beviset på att banken har en säkerhet på bolånet du beviljats.

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Läs mer om pantbrev & ansök direkt online!

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.

Vilken typ av lån vill du ta?

För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Pantbrev - vad är det?

Ett pantbrev är ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet för bolånet de har gett dig. Pantbrevet innebär att banken har rätt att begära utmätning av din bostad om du inte betalar ditt bolån enligt avtalet. Det kan få konsekvensen att du kan bli tvungen att sälja bostaden för att betala tillbaka dina lån.

Varje gång du lånar pengar för att köpa en ny fastighet eller utöka ett befintligt lån vill banken ha en säkerhet för bolånet. Säkerheten består av att de tar pant i fastigheten. Detta görs genom att en ansökan om inteckning görs till Lantmäteriet. Beviset för inteckningen är pantbrevet som registreras hos Lantmäteriet till kreditgivarens panthavarnummer.

För att få ut ett nytt pantbrev behöver du betala stämpelskatt på 2 procent av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kronor. De flesta fastigheter på marknaden som inte är nyproducerade har redan pantbrev knutna till sig. Köper du en sådan fastighet får du överta tidigare ägares pantbrev för just denna fastighet. Det betyder att om du behöver låna mer pengar än vad fastigheten tidigare varit intecknad till, behöver ett nytt pantbrev bara täcka mellanskillnaden.

Exempel (från vår sparekonom Sharon Lavie):

Du köper en villa för 4 miljoner kronor och tar ett lån på 3 miljoner kronor. Fastigheten har tidigare varit intecknad för 2,5 miljoner kronor. Du behöver därför endast ett pantbrev för 500 000 kronor. Det kostar dig 500 000 x 0,02 = 10 000 kronor i stämpelskatt + 375 kronor i avgift = 10 375 kronor.

Hur ansöker jag om bolån via Lendo?

Du ansöker direkt i formuläret ovan. Sedan blir du kontaktad av en av våra bolånecertifierade handläggare som hjälper dig vidare med din ansökan. Du kommer att med en enda digital ansökan kunna jämföra låneerbjudanden för din nya bostad. Genom att ansöka via Lendo jämför du erbjudanden med minimal påverkan på din kreditvärdighet då vi endast tar en upplysning via UC som de banker och långivare vi samarbetar med får ta del av.

Efter att du skickat in din ansökan blir du uppringd av våra handläggare som kommer att presentera dina erbjudanden för dig. Du förbinder dig inte till någonting genom din ansökan, det är kostnadsfritt och du väljer själv huruvida du vill gå vidare med bolånet eller ej. Har du funderingar kring Lendos tjänst finns våra handläggare tillgängliga på 0771-131310 för att svara på alla dina frågor och funderingar.

Förutom en ansökan om lån till bostad kan du även ansöka om lånelöfte och att flytta eller omförhandla bolån direkt här på hemsidan.

För att kunna jämföra bolåneräntor behöver du göra en ansökan. Lendo kan inte påverka räntan du erbjuds. Den avgörs av långivarnas riskbedömning av dina personliga ekonomiska förutsättningar och din belåningsgrad. Du får samma ränta när du ansöker via Lendo som om du ansökt hos de banker och långivare vi samarbetar med direkt.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Du får låna så mycket som långivarna bedömer att din privatekonomi klarar av. Hur mycket du beviljas i bostadslån beror även på din belåningsgrad och den bostad du ska köpa.

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Räntan sätts baserat på dina personliga förutsättningar och skiljer sig från person till person. Det som är en bra ränta för dig kanske är en sämre ränta för någon annan. Du måste själv göra en samlad bedömning på vad som är en bra ränta för dig och en bra start är att jämföra flera banker mot varandra.

Räntan ändras över tid och därför är det viktigt att du med jämna mellanrum ser över din ränta och jämför med andra banker så att du inte betalar för mycket.

Grundkraven för ett bostadslån via Lendo: 

  • Du måste vara minst 18 år

  • Du har eller ska köpa en bostad i Sverige som ska utgöra en säkerhet för lånet. 

  • Du är folkbokförd i Sverige 

  • Ring vår handläggare inom bolån på 0771-131310 så kan de gå igenom dina förutsättningar och grundkraven från våra banker och långivare.