1. Bolån
  2. Ränterabatt

Få bästa möjliga ränterabatt på ditt bolån.

Alla som ansöker om lån till bostad vill få så låg ränta som möjligt - så här gör du.

  • Endast en kreditupplysning via UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Ansök om ditt lån till bostad hos Lendo!

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.

Vilken typ av lån vill du ta?

För dig som har ett bolån och är på jakt efter en bättre ränta!

Vill du låna mer när du flyttar ditt bolån?

Nuvarande bolån:

kr
150 00010 000 000
Illustration

Vad är en ränterabatt?

Alla med ett bostadslån vill ha så låg ränta som möjligt, för att inte behöva betala för mycket i räntor och totalkostnad för sitt bolån. Men för många är det svårt att veta hur man ska förhandla och hur mycket man kan få i ränterabatt genom förhandlingen. 

I grunden är en ränterabatt precis som det låter, det erbjudande banken eller långivaren ger dig om en lägre ränta på ditt bolån. Att förhandla fram en bra ränterabatt kan påverka din ekonomi positivt. Banker och långivare sätter sin ränta, den så kallade listräntan för sina kunder. Men det betyder inte att alla kunder hos banken/långivaren får samma ränta, de allra flesta erbjuder även en ränterabatt till sina kunder. Eftersom banker måste redovisa sin snittränta på bolån kan det ge en bild av hur mycket ränterabatt varje långivare kan erbjuda sina kunder. Kom ihåg att dina personliga ekonomiska förutsättningar och förhandlingsförmåga påverkar vilken rabatt du kan få. 

Förberedelser för din förhandling

Det du kan börja med när du vill få en så bra ränterabatt som möjligt är att titta på banken eller långivarens snittränta och inte listränta. Genom att se var snitträntan ligger får du en bild av vad de brukar erbjuda sina kunder i genomsnitt. Gå gärna igenom din ekonomi innan du går till banken så att du är så förberedd som möjligt. Se över din belåningsgrad och skuldkvot för att veta hur du ligger till. Har du låg belåningsgrad (den räknar du ut genom att dela bolånet/bostadens värde) och en låg skuldkvot (räknas fram genom kostnaderna för lån/hushållets bruttoinkomster) ses du som en lågrisk-kund och bör därför kunna förhandla fram en högre ränterabatt än genomsnittet. Är din situation däremot den omvända, så blir det motsatt för dig. 

Jämför bolån via Lendo - slipp personlig förhandling

Att jämföra snitträntor mellan olika banker är en god strategi innan du förhandlar med din egen bank. Ännu bättre är att använda jämförelsetjänster som Lendo för att få skarpa låneerbjudanden som är skräddarsydda för din ekonomi och dina personliga ekonomiska förutsättningar. Detta gör det möjligt för dig att välja den bank som ger det bästa erbjudandet för just dig. 

Varje bank gör en egen bedömning av din ekonomi, därför är det inte ovanligt att du kan få olika erbjudanden. När du ansöker om att flytta bolån via Lendo får du med en ansökan en överblick över hur du kan få bästa möjliga bolåneränta sett till dina förutsättningar. Många drar sig för att flytta eller omförhandla bolån för att det känns krångligt - men det är lättare än du tror och det lönar sig att se över dina alternativ. När du ansöker via Lendos bolånetjänst behöver du bara en bolåneansökan och en kreditupplysning via UC för att kunna jämföra erbjudanden.

Efter att du ansökt ringer en av våra handläggare specialiserade inom bolån upp dig och går igenom dina alternativ med dig över telefon. 

Knep för bra ränta från vår sparekonom:

Om din nuvarande bank verkar ovillig att erbjuda en tillfredsställande ränterabatt, kan du överväga att beställa ett amorteringsunderlag. Detta signalerar till din bank att du tittar på att byta långivare, vilket kan leda till de kan vara mer villiga att se över rabatten du erbjuds. 

Skriv in i kalendern hur länge ränterabatten gäller, så du själv kan bedöma när det kan vara dags att omförhandla. Tyvärr påminner inte alltid banken om när ränterabatten går ut, vilket kan vara viktigt för dig som valt ett rörligt lån -  för att undvika kostsamma överraskningar.

Fokusera inte bara på ränterabatten i sig, utan på räntan du får - titta på helheten och dina totala kostnader.

Var Inte Lojal – Det lönar sig inte

Lojalitet mot din bank är sällan det bästa för din privatekonomi. Leta efter det bästa bolåneerbjudandet, även om det innebär att du måste byta bank. Många tror att byte av bank är krångligt, det är snarare tvärtom. Du behöver beställa ett amorteringsunderlag och sedan hjälper din nya bank dig med att flytta över dina lån. I många fall behöver du inte flytta alla dina åtaganden, utan bara bolånet om det känns lättare. Tänk bara på att om du har bundit dina bostadslån, kan du under vissa förhållanden behöva betala ränteskillnadsersättning till banken.

Tips från sparekonomen: 

“Hushåll som haft bundna lån under de senaste åren då räntorna stigit kan uppleva det som en stor omställning i ekonomin när kostnaderna för bolånen drastiskt ökar. Det är viktigt för dig som bolånetagare att vara medveten om ränterabatter och hur du kan dra nytta av dem för att förbättra din privatekonomi. Genom att vara väl förberedd och jämföra olika aktörer kan du säkra dig en förmånlig ränterabatt och därigenom spara betydande summor över tid,” Sharon Lavie, sparekonom Lendo.

Varför Lendo? 

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån. Du ansöker direkt på hemsidan, det är tryggt, kostnadsfritt, med minsta möjliga påverkan på ditt kreditbetyg (endast en upplysning via UC - trots möjlighet till flera erbjudanden) och du förbinder dig inte till någonting med din ansökan. När det handlar om lån relaterade till bostad blir du uppringd av våra handläggare som är bolånecertifierade och som hjälper dig gå igenom dina alternativ. Våra handläggare finns med dig hela vägen, har du frågor kring Lendos tjänst eller din ansökan kan du ringa till 0771-131310 så svarar de på dina frågor och funderingar. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Nominella räntan är den kostnad du betalar för ditt bolån. Den räknar inte in andra eventuella avgifter, till skillnad från den effektiva räntan.

Effektiva räntan är den kostnad du betalar för bolånet samt övriga kostnader kopplade till lånet t.ex. Uppläggningsavgift.

Nej, räntan sätts av de långivare vi samarbetar med. Långivarna gör en bedömning av din ekonomiska situation samt framtida återbetalningsförmåga och avgör därefter om de kan erbjuda dig ett bolån och till vilken ränta.

Nej, du förbinder dig inte till något när du ansöker om ditt bolån via Lendo. Först när du skriver på skuldebreven hos den långivare du valt är du bunden till avtalet.