1. bolaneblogen
  2. Bästa bolåneräntan för dig – så jämför du enklast

Bästa bolåneräntan för dig – så jämför du enklast

Stigande räntor gör att jämförelsen blir allt viktigare

bästa bolåneräntan

2023-03-06

I takt med att bolåneräntan stiger blir det allt viktigare att jämföra bolån för att få den bästa räntan. Genom att göra en aktiv jämförelse kan du hitta bästa bolåneräntan – efter dina personliga förutsättningar. Via Lendo kan du jämföra lån till bostad från nio olika långivare utan att själv behöva ringa runt och pruta. 

Bolåneräntorna har mer än fördubblats på drygt ett år. Den som idag sitter med ett rörligt bolån har fått se månadskostnaden ticka uppåt i takt med Riksbankens styrränta. Idag har många banker listpris på rörliga tremånadersräntor på omkring fem procent, så det är viktigare än på länge att jämföra för att försöka hitta bästa räntan för dig. 

Flera experter spår dessutom att den rörliga räntan kan fortsätta att stiga. Nordeas chefekonom Annika Winsth förutspår att Riksbanken höjer sin styrränta till 3,75% i juni. Enligt den nya höjda prognosen kan det ge en rörlig bolåneränta på 5,85 procent, för den som inte jämför och förhandlar ner räntan. 

– Hushåll som har en rörlig ränta bör ta höjd för att bolåneräntan stiger med ytterligare 0,75 procentenheter i närtid, säger Annika Winsth.

Genom att jämföra och konkurrensutsätta banker och långivare går det att pressa ner listprisräntan. Lendo har tagit fram en tjänst där du kan jämföra räntorna från olika banker med varandra för att hitta bästa boräntan utifrån dina förutsättningar. Perfekt för dig som tycker det är jobbigt att försöka pruta med banken eller ringa runt till olika aktörer. 

graf boränta

Det finns flera fördelar med att gå via Lendo istället för att själv ringa runt bland banker och långivare. Du behöver bara göra en ansökan och det tas endast en kreditupplysning när du ansöker för att kunna få det bästa låneerbjudandet för dig. Ansökan är både enkel och kostnadsfri. Du behöver veta ett aktuellt uppskattat värde på bostaden och kunna ange hur stora lån du har idag. Om det är något du undrar över om finns Lendos bolånehandläggare tillgängliga för att svara på frågor på 0771-131310.

Lendos jämförelsetjänst för bostadslån kan användas oavsett om du vill få bättre ränta på ditt befintliga lån, ska köpa ny bostad eller går i köptankar och vill ha ett lånelöfte

Precis som hos alla bolåneinstitut i Sverige så finns det amorteringskrav. Om belåningsgraden ligger mellan 50-70 procent av bostadens marknadsvärde behöver du amortera 1 procent per år. Är belåningsgraden över 70 procent är amorteringen 2 procent. Om bolånen är över 4,5 gånger hushållets årsinkomst behöver du amortera ytterligare en procent per år. 

Det finns flera faktorer som avgör vilka bolåneräntor som just du erbjuds. Bland annat är det dina personliga ekonomiska förutsättningar, din belåningsgrad och bostaden du söker lån för. 

Fakta Bolåneräntor

Bolåneräntorna för hushållens nya rörliga avtal fortsätter stiga medan en nedgång börjat ses i den genomsnittliga räntan för bolån som har bindningstider mellan 1 och 5 år.

Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var 3,56 procent. Den genomsnittliga rörliga räntan för bostadslån var 3,54 procent, det högst observerade värdet sedan augusti 2012.

Räntan på nya avtal för hushållens bostadslån med bindningstider mellan 1 och 5 år var i genomsnitt 3,76 procent. Samma ränta i januari 2022 var 1,28 procent.

Källa: SCB Februari 2023