1. Bolånebloggen
  2. Optimism på bomarknaden efter räntebesked

Optimism på bomarknaden efter räntebesked

Riksbanken flaggar nu för att styrräntan kan sänkas i maj eller juni.

bostadspriser Lendobloggen

2024-03-28

Det har gjort att mäklarna hoppas på en starkare bostadsmarknad. Nästan hälften av mäklarna tror på stigande bostadspriser i SBAB:s Mäklarbarometern. Även ett uppdämt behov av att flytta bidrar till optimismen. 

Riksbanken lät styrräntan ligga kvar på 4 procent före påsken 2024. De meddelar samtidigt att styrräntan kan sänkas redan i maj eller juni om den låga inflationen håller sig. Riksbanken räknar i en prognos med att sänka räntan tre gånger under 2024.

Beskedet har fått optimismen att börja spira på bostadsmarknaden. I SBAB:s Mäklarbarometer får fastighetsmäklare verksamma i landets tre storstadsregioner bedöma marknadsläget utifrån en rad parametrar varje kvartal. Inför 2024 års andra kvartal tror cirka 70 procent av mäklarna att utbudet kommer att öka. Men en starkare efterfrågan tros dock kompensera för det och varannan mäklare tror på högre priser. 

– Mäklarna är påfallande optimistiska. Senast de var ens i närheten av så här hoppfulla om efterfrågan var inför det första kvartalet av 2020, alltså strax före pandemin. Den spirande optimismen är förmodligen en konsekvens av att bostadsmarknaden varit otroligt trög de senaste två åren och att marknaden nu förväntas börja röra på sig som en följd av räntesänkningar, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Du vet väl att du kan hitta aktuella bolåneräntor på Lendo? Du kan även läsa om prognoser om bostadspriser som uppdateras frekvent.

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån, du kan jämföra privatlån, bolån och företagslån direkt på hemsidan. Tryggt och enkelt.