1. Bolånebloggen
  2. ROT-avdraget höjt – så renoverar du smartast

ROT-avdraget höjt – så renoverar du smartast

Från och med den första juni höjs rotavdraget temporärt till 75 000 kronor.

renovera smart renoveringslån Lendo

2024-05-13

För dig som bostadsägare är det ett gyllene tillfälle att genomföra renoveringar som kan öka värdet på din fastighet. Lendo har tagit reda på vilka renovationer som kan höja priset mest på din bostad.

– Att renovera löpande och investera i bostaden lönar sig så gott som alltid. De allra flesta vill köpa en bostad som är i ett så bra skick att man bara kan flytta rakt in utan att behöva göra om en massa, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Från första juni i år fram till årsskiftet har regeringen beslutat att tillfälligt höja rotavdraget, som ökar från 50 000 kronor till 75 000 kronor. För dig som fastighetsägare innebär det en chans att genomföra renoveringar till en lägre kostnad, som förhoppningsvis bidrar till att öka värdet på din bostad och göra den mer lockande på en tuff bostadsmarknad.

Enligt en undersökning från mäklarfirman Bjurfors uppger åtta av tio att man är redo att betala mer för en fastighet som är nyrenoverad. Energieffektiv uppvärmning toppar listan över värdehöjande renoveringar, där 50 procent säger att man är villig att betala mer för en fastighet med energieffektiv uppvärmning. 

För nästan lika många, 49 procent av de tillfrågade, så är man beredd på att betala ett högre bostadspris om det finns ett nyrenoverat badrum. 39 procent av de tillfrågade säger att man skulle vara redo att betala mer om fastigheten hade ett nytt kök.

Även större renoveringsprojekt som att renovera fasaden eller taket på villan, eller att installera nya stammar för vatten och avlopp är eftertraktade. Nästan hälften av de tillfrågade, 49 procent, är villiga att betala mer för en villa med ny fasad eller tak. För nya stammar för vatten och avlopp är motsvarande siffra 48 procent.

Bland de mindre eftertraktade renoveringsalternativen finner vi nyslipade golv, som enbart sex procent anser vara värt ett högre pris. Intresset är ännu lägre för vinkällare och vinförvaring, som fyra procent säger sig vara villiga att betala ett högre bostadspris för. Minst eftertraktat är en nyrenoverad uteplats, och blott två procent säger sig vara beredda att betala mer för en villa med en nyrenoverad uteplats.

Om du ska renovera inför en försäljning - är det värt det?

Att göra en stor renovering innan en försäljning kan dock dra ut på tiden, och det är osäkert på att du faktiskt får tillbaka din investering. Det menar Pia-Lotta Svensson, som är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

– Jag rekommenderar inte att göra om kök eller badrum precis innan en försäljning, så vida du inte har en vattenskada eller liknande. Det är en för stor investering inför en försäljning och osäkert om du får tillbaka summan i form av ett högre slutpris, säger Pia-Lotta Svensson.

Hon menar att det istället kan vara värt att satsa på mindre renoveringsarbeten och förbättringar. Ett mindre renoveringsprojekt kan fortfarande öka fastighetsvärdet, och samtidigt vara mer kostnadseffektivt än en större renovering.

– Det är mycket bättre att satsa på att fräscha upp ordentligt med en storstädning och mindre korrigeringar som nytt kakel i köket, nya knoppar, ny bänkskiva eller lackering av luckor, menar Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån Södermalm.

För dig som planerar att sälja din bostad inom kort så är det bra att komma ihåg att du även kan göra andra skatteavdrag vid en eventuell försäljning. Det går bland annat att få skatteavdrag för mäklararvoden, styling, grundförbättringar av bostaden och reparationer och underhåll.

Går du i tankarna om att renovera din bostad? Hos oss på Lendo kan du inte bara ansöka om ett renoveringslån, utan även om att omförhandla ditt nuvarande bolån, oavsett om du vill försöka få en bättre ränta eller vill utöka ditt nuvarande lånebelopp. Du kan självklart även flytta ditt bolån även om du har ett bundet bolån, men kom ihåg att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning.

Jämför innan du renoverar

Det är inte bara lån du ska jämföra innan du tar tag i saken. Det gäller även när du ska renovera, jämför olika hantverkare och ta in flera offerter för att veta vilket spann du kommer att röra dig i vad gäller kostnader. Vill du göra det enkelt och tryggt kan du samla in offerter via Schibstedägda Servicefinder. Du beskriver ditt renoveringsprojekt direkt online och får sen offerter från kvalificerade hantverkare som du kan jämföra i lugn och ro.

Att ansöka om ett renoveringslån via Lendo är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om det hos Lendo. Genom Lendo tas endast en kreditupplysning via UC, trots att du får låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.

Har du funderingar över vilka renoveringar du kan låna till, eller om du kan låna för att bygga ett attefallshus? Då kan du alltid ringa Lendos kundtjänst på 0771-131310 så svarar vi på alla dina frågor.