1. Bolånebloggen
  2. Stigande villapriser i juni

Stigande villapriser i juni

– men få vågar köpa ny bostad

bostadspriser juni Lendobloggen

2023-07-09

Villapriserna steg igen i juni medan bostadsrätterna står stilla. Trots räntehöjningar tror många mäklare att priserna börjat stabilisera sig efter fallet. – Trots att Riksbanken sannolikt inte är klara med räntehöjningar bedömer en majoritet av våra medlemmar att prisstabiliseringen fortsätter även under det tredje kvartalet, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

De nya siffrorna från Mäklarstatistik visar att villapriserna stiger med en procent, medan bostadsrättspriser står stilla.  Priserna på borätter föll i Stockholm med en procent. I såväl Stormalmö som i centrala Malmö ökade priserna med +2% trots högre bolåneräntor.

I Stor-Göteborg och i centrala Stockholm ökade priserna med +1%. I centrala Göteborg var priserna oförändrade medan de minskade med -1% i Storstockholm. På årsbasis varierar nedgångarna från -3% i Storstockholm till -7% i Storgöteborg och centrala Malmö. Prisutvecklingen på årsbasis är nu -5% för bostadsrätter och -12% för villor. 

Villapriserna ökade i i Storgöteborg samt i riket utanför storstadsområdena. I  Storstockholm och Stormalmö stod priserna stilla i juni. Prisutvecklingen på årsbasis bland länen varierar mellan -2% i Norrbotten till -15% i Södermanland. Det säljs dock väldigt få objekt på marknaden. Under första halvåret i år såldes -22% färre bostadsrätter och -18% färre villor jämfört med samma period förra året.

– Trots att Riksbanken sannolikt inte är klara med räntehöjningar bedömer en majoritet av våra medlemmar att prisstabiliseringen fortsätter även under det tredje kvartalet. Samtidigt har drastiskt höjda boendeutgifter gjort det svårare för många som behöver flytta att faktiskt göra det, vilket märks i låga försäljningstal, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

Prognosen för bostadspriserna längre fram är något mer osäkra, men  Svensk Fastighetsförmedling tror på stabila priser, men räntehöjningar i höst kan förändra bilden.

– Vi förväntar oss fortsatt stabila bostadspriser då marknaden nu balanserar mellan ett ökat intresse från kunder, men samtidigt en viss oro över fortsatta räntehöjningar under inledningen av hösten. Effekterna av Riksbankens senaste besked om höjd styrränta kommer vi först att se i statistiken för augusti, säger Erik Wikander vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Även Fastighetsbyrån oroar sig från att Riksbankens besked om fler räntehöjningar kan få många att avvakta. 

–  Vår känsla under juni har varit att bostadskonsumenterna vågar agera i högre utsträckning och det görs lite fler affärer. Men många förväntade sig en sista räntehöjning i slutet av månaden så möjligen kan Riksbankens förändrade räntebanan bidra till en ökad avvaktan igen. Sammantaget så känns det som att marknaden står och väger lite fram och tillbaka just nu, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Sommaren har tidigare varit en lugn period på bostadsmarknaden, men den lugna marknaden under våren kan göra att fler än vanligt gör affärer under sommaren, enligt Fastighetsbyrån.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, juni 2023
BOSTADSRÄTTER1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+- 0%+ 2%- 5%42 680
Centrala Stockholm+ 1%+ 2%- 4%105 294
Stor-Stockholm- 1%+ 2%- 3%63 287
Centrala Göteborg+- 0%+ 3%- 6%64 688
Stor-Göteborg+ 1%+ 5%- 7%46 924
Centrala Malmö+ 2%+ 4%- 7%37 772
Stor-Malmö+ 2%+ 6%- 6%35 004
Prisstatistik VILLOR, juni 2023
VILLOR1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket+ 1%+ 2%- 12%3 750 000
Stor-Stockholm+- 0%+ 2%- 11%6 933 000
Stor-Göteborg+ 1%+ 3%- 12%5 374 000
Stor-Malmö+- 0%+ 2%- 12%4 819 000
Prisstatistik Fritidshus
FRITIDSHUS12 månMedelpris
Riket- 7%2 179 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik