1. Privatbloggen
  2. Sharon Lavie: Så klarar du ekonomiska vargavintern

Sharon Lavie: Så klarar du ekonomiska vargavintern

Många känner oro över ekonomin inför vintern.

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2022-09-23

Den ekonomiska situationen inför vintern kan kännas stressande för många. Stigande elpriser, räntor och inflation gör att läget mer osäkert än på länge. 

– Jag tycker inte man ska få panik och bli deprimerad. Vi är många som sitter i samma båt och trycket är stort på politikerna att komma med åtgärder. Vi får hålla i pengarna och rida ut stormen, säger Sharon Lavie. 

Även för den som har en välskött privatekonomi som är i god ordning och tidigare har fått pengarna att räcka varje månad är det lätt att bli orolig inför vintern. Räntan höjs mer än på 30 år, elpriserna slår rekord och inflationen ligger på nio procent. På slutet har det kommit prognoser som pekar på att elräkningen kan kosta 85 000-95 000 kronor för vinterhalvåret. Räntan på ett bolån på tre miljoner har stigit till 8 500 kronor i månaden för den som har rörlig ränta. 

Lendos sparekonom Sharon Lavie möter många som är oroliga inför vintern. 

– Det är väldigt många som är oroliga för ekonomin nu. Jag har många som skaffar solceller, men det är ju de som har en ekonomi i ordning och kan sats. De som drabbas värst är de som har små marginaler med stora lån och ingen buffert som exempelvis unga som precis kommit in på bostadsmarknaden. 

Den som känner en oro inför vintern kan agera på flera sätt, och med stor sannolikhet kommer den tillträdande regeringen behöva lansera olika stödpaket. 

– Vi är många som sitter i samma båt och trycket på politikerna att komma med lösningar är stort. Ett av de största vallöftena, från samtliga partier, var konkreta och snabba lösningar. Det bör komma en tidig hjälp som gör att hushållen känner sig säkra att klara vintern. 

För den som ändå vill förbereda sig och vara rustad inför en av de tuffaste ekonomiska vintrarna på länge kommer Sharon Lavie med flera konkreta råd. 

– Man behöver ha en krigsplan om det här skulle hålla i sig länge. Ser det riktigt mörkt ut måste man se över de stora sakerna som bostaden och bilen. Oftast finns det ändå mycket att göra där man står och går. Det kan handla om att förhandla om försäkringar och lån, eller att slopa eller pausa utgifter som Netflix och HBO. Kanske kan man dra ner på uteätandet. 

Elpriserna den stora utmaningen för hushållen

Enligt Sharon Lavie är den största utmaningen just nu de extrema energipriserna. Det ger ringar på vattnet och ökar inflationen och tvingar i förlängningen fram räntehöjningar. 

– Jag skulle säga att elen och energin är det största problemet för många, nivåerna har fått upp så snabbt. Räntan har visserligen tagit ett stort hopp, men historiskt sett är det ändå inte så höga nivåer. Hushållen har tålighet att klara räntorna, men nu kommer elräkningarna samtidigt, det hade många inte räknat med. 

Trots allt går det att se ljusglimtar i ekonomin. 

– Inflationen kan knappast fortsätta att stiga i så snabb takt. Nu börjar vi möta inflationssiffror som var högre och då minskar ökningstakten. Om ett år kan vi vara igenom det värsta. Till hösten 2023 borde vi ha fått ner inflationen och räntehöjningarna bör ha klingat av.