1. Bolånebloggen
  2. Knepen till att få bästa räntan på ditt bolån

Knepen till att få bästa räntan på ditt bolån

Vår sparekonom Sharon Lavie delar med sig av de bästa knepen för att få bästa möjliga ränta på bolånet.

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2023-03-28

Allt högre räntor påfrestar de svenska bolånetagarna, samtidigt kan det vara bra att veta att många banker har höjt prutmånen och accepterar allt lägre vinstmarginaler på bolån. Det finns därför en några knep som kan vara bra för dig att känna till för att få den bästa bolåneräntan.

Kreditvärdighet

God kreditvärdighet ger bättre villkor för bostadslånet, därför är det viktigt att du framstår som så kreditvärdig som möjligt när du ansöker om bolån. En av nyckelfaktorerna till att överhuvudtaget bli beviljad ett lån men också till en bra ränta är ett tillräckligt betalningsutrymme. Ju högre betalningsutrymme du har desto motståndskraftigare är din ekonomi för oväntade kostnader, räntehöjningar och vardagliga utgifter och desto mer kreditvärdig blir du.

Tips!

Du kan påverka ditt betalningsutrymme genom att öka dina inkomster, har du nyligen löneförhandlat kan det vara bra att kunna visa upp nya lönespecar eftersom kreditkontrollen görs på din senast deklarerade lön som kan vara mer än ett år gammal. Ett annat sätt att öka betalningsutrymmet är att minska dina utgifter. Här spelar befintliga lån och krediter en stor roll, eftersom banken behöver ta hänsyn till att du ska kunna sköta alla dina befintliga åtaganden innan de kan bevilja dig ett nytt lån.

Var restriktiv med att konsumera på kredit eller ta onödiga lån. Även outnyttjade krediter behöver banken ta hänsyn till så som du har utnyttjat dem fullt ut. Har du kreditkort du inte använder, avsluta dem och försök komma i kapp med smålån och krediter innan du ansöker om bostadslån.

Dra fördel av utbudet

Att ha en bra och lång relation med din bank kan kännas tryggt men ofta hjälper det inte nämnvärt i förhandlingen av en bättre ränta. I många fall är det faktiskt bättre att inte vara speciellt lojal till sin bank.

Tips!

Att jämföra erbjudanden från flera banker är ditt absolut starkaste vapen för att få den bästa räntan. Väljer du rörlig ränta kan det vara klokt att göra denna jämförelse en gång per år eftersom varje tiondels procent ofta betyder tusenlappar i skillnad för lånet.

Amorteringsunderlag- ditt hemliga vapen

När du ska byta bank, behöver du begära ut ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet som du vill flytta, till exempel hur mycket du amorterar idag och vilken värdering som ligger till grund för amorteringen.

Tips!

När du beställer ett amorteringsunderlag av din nuvarande bank signalerar du att du seriöst överväger att flytta ditt lån till en annan bank. Det i sin tur leder ofta till att din bank kontaktar dig med ett bättre erbjudande än vad du har idag. De vill inte förlora goda, långsiktiga kundrelationer.

Köp bostad tillsammans

Bankerna har ofta ett lånetak på ca 6 gånger årsinkomsten, vilket kan variera lite från en bank till en annan. Ju högre inkomst du har, desto lägre ränta kommer du att kunna förhandla om.

Tips!

Är ni två som lånar tillsammans ligger båda inkomsterna till grund för det beviljade lånebeloppet. I och med att ni är två låntagare minskar även risken för banken att låna ut pengar och därmed kan ni få bättre ränta. 

Du kan få lägre ränta genom att vara med i facket

Det finns många fördelar med att vara med i facket, de vanligaste och uppenbara är kollektivavtal och tjänster som inkomstförsäkring. Vad många inte vet är att man även kan få bättre villkor och rabatter på bolån, försäkringar och tjänster.

Tips!

Vissa fackförbund har förhandlat fram medlemsrabatter på bolån hos samarbetande banker. Ta kontakt med ditt fack och hör vilken bank de har avtal med. Sedan är det bara att jämföra den årliga medlemsavgiften du ska betala med den årliga minskningen du kan få på ditt bolån genom att vara medlem. Här kan det finnas pengar att spara, men det är fortfarande viktigt att jämföra alla tillgängliga erbjudanden.

I vissa fall kan du få en lägre ränta med ett vanligt bolån i en bank som inte är ansluten till ditt fack än genom samarbetet facket erbjuder. Det viktigaste du kan göra är att få en full överblick över marknaden genom att jämföra räntorna på alla tillgängliga lån.