1. Företagsbloggen
  2. Checkräkningskredit – kostar bara när det används

Checkräkningskredit – kostar bara när det används

Ett flexibelt lån för dig som företagare

glada företagare Lendobloggen företag ansök om företagslån och checkkredit via Lendo

2023-09-26

Om du driver ett företag vet du att det ibland krävs lite extra kapital för att finansiera företagets behov. Det kan vara en expansion, en investering, eller ett tillfälligt likviditetsproblem. Då kan det vara bra att använda sig av en checkkredit, som bara kostar när du faktiskt använder krediten. Så här kan vi på Lendo hjälpa dig med checkräkningskredit.

Checkkredit, som även kallas för checkräkningskredit, rörelsekredit eller kreditlina, är en kredit mellan företaget och en bank eller annan långivare som ger dig och ditt företag ett kreditutrymme som du kan utnyttja vid behov. En stor skillnad mellan en checkkredit och ett vanligt företagslån är att kreditlinan inte kostar något förrän företaget börjar använda krediten. 

Att använda sig av checkkredit ger dessutom företaget ett mer flexibelt sätt att låna pengar jämfört med ett traditionellt företagslån. Det ger företaget friheten att använda hela eller bara en del av det beviljade beloppet, och företaget betalar bara för den delen av krediten som används. Det går därför att likna en checkkredit med ett kreditkort för ditt företag. En checkkredit kan därför vara en bra lösning vid kortsiktiga förändringar i företaget eller om det finns ett behov av en ökning i rörelsekapitalet på grund av ojämna intäkter eller utgifter.

Räntan på din checkkredit baseras på den bedömning som långivarna gör av ditt företag, men checkkrediten är kostnadsfri tills det att den börjar användas. Förutom amorteringen och räntekostnaden kan det tillkomma en extra avgift som du betalar varje månad eller år. Jämfört med ett vanligt företagslån har checkkredit två sorters räntor, en dispositionsränta och en kontraktsränta. Dispositionsränta är räntan på det belopp som du faktiskt lånar, medan kontraktsränta är räntan som är satt över hela kreditbeloppet.

Grundkrav för att beviljas en checkräkningskredit

Kraven för att få en beviljad checkkredit är likt ett traditionellt företagslån. Ditt företag måste ha en svensk bolagsform, varit verksamt i minst sex månader, ha minst en ägare som bor i Sverige och vanligtvis finns det även omsättningskrav. Långivaren kan också begära någon form av säkerhet, exempelvis pantsättning eller personlig borgen. 

I samband med en ansökan för en checkkredit på Lendo tas endast en kreditupplysning via UC på ditt företag, och du får sedan erbjudande från flera banker och långivare. Långivarna granskar i samband med upplysningen flera faktorer för att bestämma räntesatsen och om du kan beviljas en checkkredit eller inte. Bland annat tittar långivarna på bolagets finanser, kreditbetyg, ålder på företaget, om det finns möjlighet till personlig borgen eller säkerhet, och på betalningsanmärkningar och skulder.

Företaget kan få en checkkredit även om det har betalningsanmärkningar eller skulder, men då kommer långivaren att bedöma dig som högrisk. Det finns även möjligheter att beviljas lån utan kreditupplysning från UC.

Är du och ditt företag intresserade av en checkkredit kan du enkelt ansöka om det hos Lendo. Om du vill veta mer eller om vilken typ av kredit som passar företaget bäst kan du ringa till en av våra handläggare på tel: 0771-131310.